Ochozka
6.7.2022 Daniela Řeháková

Jméno: Ochozka

Pohlaví: kočka

Příběh Ochozky

Kočička Ochozka, jak již jméno napodívá, se k nám dostala z Ochozi u Brna. Našla se opuštěná bloudící po lese, hledajíc někoho, kdo jí pomůže. Naštěstí jí osud a dobří lidé přivedli až k nám do útulku.

Ochozka byla hned po přijetí velmi mazlivá a vděčná. Zpříjemňovala nám každý den v útulku svou úžasnou povahou.  Byla ale hrozně vyhublá, tak jsme ji nechali udělat krevní testy, díky kterým se zjistilo, že má onemocnění štítné žlázy v počátečním stádiu. Díky včasnému nastavení terapie se nám tento problém podařilo dostat ryhle pod kontrolu.

Užasná povaha Ochozky předurčovala její krátký pobyt v útulku. Osud to ale viděl úplně jinak a kočička náhle ztratila chuť do jídla. Smutek v jejích očích nám naznačoval, že něco není v pořádku, ale všechna vyšetření byla v pořádku.

Smutné kočičky z lesa se ujala naše verinářka Verča, která se kromě veterinární činnosti věnuje i kočičí psychologii. Ochozka v domácím prostředí začala s chutí baštit a užívala si společnost nové smečky – psa Atreya a kocoura Atose, kteří Verči vždy pomáhají uzdravit kočičí pacienty.

Když už se zdálo, že Ochozka má všechny problémy za sebou, ten největší teprve přišel. Silný neurologický záchvat, okamžitý převoz na pohotovost a podrobné vyšetření odhalili jádro celého problému. Nádor na mozku a neřešitelná prognóza. Ochozka silný záchvat sice zvládla bez následků, nikdo ale nevěděl, kdy příjde další, který může být tím posledním…

Tak závažná diagnóza znamenala pro Verču jasné řešení. Ochozku si nechá a až to bude nevyhnutelné rozhodne o její eutanázii. Menší záchvaty zvládala bojovnice Ochozka velmi dobře a užívala si život, který jí jiné kočky i lidé mohli jen závidět. Dokonce se kočička zamilovala do muže veterinářky Verči a každou noc s ním spávala vedle něj na polštáři.  Jednu noc však Ochozka, spinkající v peřinách, všechny vzbudila silným záchvatem, který byl její poslední.

Ochozka odešla za duhový most, aby mohla velké kočce vyprávět, kolik lásky ji lidé na zemi dokázali dát, když to nejvíc potřebovala, aby neodešla sama.